Sunday, April 8, 2012

KONGSI RESIPI:''Bread n Butter Pudding''

Bread n Butter Pudding







Dalam banyak-banyak resipi,resipi inilah antara yang paling ramai nak belajar dan 'popular'.Ianya sedap malah amat ringkas untuk membuatnya...tapi jika kita tak pernah mencuba..asyik membeli je lah jawabnya.

Kepada Wani yang minta resipi,special untuk Wani..semoga boleh dikongsikan juga untuk semua.

Bahan:
12 keping roti putih/perang
1/2 cwn gula halus
2 sdbesar mentega
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar/tepung
3 sdbesar gula perang
Sedikit serbuk kayu manis
Kismis
Badam hiris
Kismis

Cara:
1.Carik2kan 8keping roti dalam mangkuk adunan.(Rendam seketika dgn air panas,sekadar terendam roti)
2.Setelah roti lembut (2 minit),masukkan gula halus,telur dan mentega.
3.Putar seketika dengan 'mixer'.
4.Curah adunan ke dalam loyang (disapu sedikit dasarnya dgn mentega)
5.Sapu mentega roti pada baki 4 keping roti,potong 4 dan susun di atas bancuhan tadi.
6.Tabur gula perang di atasnya.
7.Curah susu segar di atas bancuhan.Tabur hirisan badam.
8.Bakar pd suhu 170'C (20min)
9.Agak2 1 min sebelum angkat,tabur kismis di atas loyang,bakar lagi seminit & keluarkan dari 'oven'
10.Enak dimakan dengan sos kastard atau 'fresh cream' maupun aiskrim.

Sos Kastard:
1 1/2 cwn susu dimasak + 2 sd besar gula + 2 sdbesar tep.Kastard.(bancuh asing terlebih dahulu)

Tip Nana: Nak pudding lebih lembut? Pastikan susu yang dicurah menutupi semua bahagian adunan.Jika tidak,bahagian atas permukaan pudding kelihatan agak kering.